Este bine să existe automate de alimente în școli și licee?
Ce să mănânce un copil la școală?
Pagină actualizată pe 15 septembrie 2022
Într-un liceu, irelevant care, se instalează un automat de sandvișuri. Un fapt banal, de viață „modernă”.
Conducerea liceului a cerut acordul părinților, care în marea lor majoritate s-au grăbit să-l dea, probabil ușurați că nu rămâne copilul nemâncat, dacă nu îi fac pachet.
Copiii n-au de ce să nu se bucure: pot alege orice vor, nu-i verifică nimeni. Bun la gust să fie!
Mă îndoiesc că cineva poate susține că în automatul acela se află ceva care este benefic unui copil. Este doar fast-food, menit să umple burta. Sunt calorii goale, cu o calitate nutritivă execrabilă. Varianta perfectă ca să te îngrași și să-ți formezi obiceiuri nesănătoase.
Oricine privește în jurul său pe stradă observă că numărul persoanelor care au un surplus de kilograme a crescut îngrijorător. Copiii nu fac excepție. În această perioadă a vieții, este un semn grav, deoarece omul are tendința să se îngrașe mai ușor odată cu înaintarea în vârstă, iar de obiceiurile proaste din copilărie nu se scapă ușor.
Cum s-o fi întâmplat asta? Sunt toți loviți de ghinion? Nu cumva trăim într-o lume vrăjită, în care copiii știu să-ți spună tot ce vrei despre brandurile din reclame, dar nu știu nimic despre nutrienți? Iar producătorii din industria alimentară nici nu vor ca ei să știe, pentru că adevărul i-ar elibera din vrajă.
Producătorii de alimente procesate vor doar să fie rentabili. Fac tot ce pot ca produsele lor să placă, asta e tot ce contează. Le îndoapă cu zahăr, sare, făină albă, grăsimi saturate și alte ingrediente care îți stârnesc simțurile, chiar dacă ei știu că e nociv. „Gustul este regele!” declamă cu entuziasm specialiștii în marketing. O fi, numai că regele ăsta a rămas cu o mentalitate medievală: îl interesează doar să-și ia dările.
Știi cum se numește când poftești la ceva în mod repetat și nu te poți abține? Dependență. Exact ce își doresc directorii de vânzări din industria alimentară de la cumpărători.
Poate vei spune că la câte rahaturi mănâncă copiii, ce mai contează încă unul! Dar Școala se presupune că se ocupă de educația copiilor. Care este valoarea educativă a facilitării accesului la hrană nesănătoasă? Școala ar trebui să-i învețe pe copii ce să mănânce pentru a se dezvolta armonios și a învăța mai bine.
De exemplu, zahărul (ascuns în toate alimentele din automate) și făina de grâu scad puterea de concentrare, din cauza fluctuațiilor glicemice. Coloranții artificiali sunt printre principalele cauze ale deficitului de atenție. Și lista ar putea continua. De ce și-ar dori profesorii elevi mai puțin capabili decât pot fi?
Gustările potrivite pentru elevi sunt fructele (în niciun caz sucurile de fructe!), nucile/alunele/semințele variate, inclusiv batoanele bogate în acestea și în cereale integrale (în special ovăz) și cacao – ca să mă rezum doar la câteva exemple simple. Acestea furnizează vitamine și minerale necesare bunei funcționări a organismului, stabilizează glicemia pentru a ajuta concentrarea, susțin activitatea hormonală echilibrată.
Cine mănâncă cu gândul să îi facă bine trupului în care va trăi pentru restul vieții? Fiindcă eu văd o inconștiență colectivă, care împinge o generație neștiutoare către o viață cu boli și suferință.