Tije de apio – utilizări, beneficii, atenționări
De ce să consum apio? Pentru ce afecțiuni este bun sucul de apio?

Pagină actualizată pe 27 octombrie 2022

Apio este o varietate de țelină (Apium graveolens var. dulce) ale cărei tije sunt comestibile, având un gust plăcut.

Tijele sunt pețioluri, cum se numesc în botanică „codițele” frunzelor, doar că apio le are foarte dezvoltate.

Utilizările tijelor de apio

Aceste tije pot fi mâncate ca atare sau în preparate. S-ar putea să obiectezi că au o textură cam fibroasă. Dar sunt foarte zemoase (95%), așa că sunt un ingredient excelent pentru sucuri.

De fapt, sucul de apio este cel care a făcut această plantă renumită în toată lumea. Majoritatea rețetelor de sucuri benefice conțin tije de apio. Unul dintre puținele motive pentru a face suc și nu smoothie este pentru că vrei să incluzi tije de apio. Însă nu este o problemă să le incluzi în smoothie, atâta timp cât nu te deranjează textura lor.

Dacă folosești la gătit tije de apio mărunțite, textura lor se înmoaie. Se potrivesc într-o varietate de mâncăruri, ca și morcovii.

Când cumperi tije de apio, caută să fie ferme, să nu se arcuiască. Frunzele trebuie să fie verzi, nu galbene sau pătate.

Tijele de apio se păstrează la frigider 2-3 săptămâni, dar optim 5-7 zile. Excepție fac frunzele din vârf, care pierd mare parte din nutrienți după doar 2 zile, dar sunt comestibile și o foarte bună sursă de nutrienți, asemănătoare cu pătrunjelul.

Când speli tijele de apio, trebuie să le desprinzi din mănunchi, pentru că altfel rămâne mizerie printre ele.

Dacă gătești tijele de apio la aburi cel mult 10 minute, textura se înmoaie, dar își păstrează gustul și aproape toți nutrienții. Pe de altă parte, fierberea timp de 10 minute conduce la pierderi de circa 40%.1)„Effect of thermal treatment on phenolic composition and antioxidant activities of two celery cultivars”, studiu realizat de Yang Yao și Guixing Ren, publicat în LWT – Food Science and … Citește tot

Din punct de vedere culinar, tijele de apio întregi merg bine unse cu unt de arahide, humus, cremă de brânză.

„Furnici pe buștean” – un preparat pe care îl pot pregăti și copiii: tije de apio unse cu unt de arahide (sau altă cremă/pastă) și presărată cu stafide (sau nuci/alune, măsline, bucățele de murături etc) (Foto: © Bhofack2 | Dreamstime)

Dacă vrei să faci suc de apio, dar nu ai storcător, îl poți face la blender, apoi îl strecori printr-o pânză pentru brânză.

În sucuri și smoothie-uri, apio se combină bine cu lămâie (nu lime), castravete, măr verde, spanac baby, kale, mentă, ghimbir.

Cel mai simplu: suc de apio cu lămâie după gust. Pentru mofturoși, merge și jumătate de măr verde. Este posibil să îți placă mai mult dacă adaugi cuburi de gheață.

Cura cu suc de apio înseamnă două pahare în fiecare dimineață timp de cel puțin 7 zile. După unele păreri, doar sucul simplu are toate efectele benefice. Dacă încerci să obții un efect terapeutic, este bine să nu adaugi nimic în sucul de apio.

Valoarea nutritivă a tijelor de apio

Un pahar de suc de apio furnizează circa 43 de kcal, 4 grame de fibre alimentare, 2 grame de proteine, 215 mg de sodiu. Conține o cantitate neglijabilă de grăsimi, nicio grijă pentru colesterol.

O tijă de apio are doar 10 kcal, așa că este un aliment potrivit când ai kilograme în plus.

În orice caz, nu o să te îngrași de la tijele de apio. Chiar din contră.

Sucul de apio este bogat în vitamina K. Mai conține vitamina A, vitamina C, calciu și magneziu, zinc și cupru, sodiu și potasiu, folat, biotină și alte vitamine B.

Desigur, și tijele integrale de apio conțin toți acești nutrienți.

Beneficiile tijelor de apio

Tijele de apio sunt o sursă pentru cel puțin 12 antioxidanți: vitamina C, beta-caroten, mai multe flavonoide (inclusiv apigenină și luteolină).

Frunzele din capătul tijelor de apio (ca și semințele de apio) conțin alți antioxidanți puternici: apiină (o flavonoidă specifică pentru apio și pătrunjel, cu proprietăți antiinflamatoare2)„An extract of Apium graveolens var. dulce leaves: structure of the major constituent, apiin, and its anti-inflammatory properties”, studiu realizat de T. Mencherini, A. Cau, G. Bianco, R. Della … Citește tot), acid cafeic (nu are legătură cu cafeina), acid p-cumaric, acid ferulic, taninuri și saponine.

Acești antioxidanți, dar și alți fitonutrienți din tijele de apio, au acțiune antiinflamatoare asupra tractului digestiv, asupra vaselor de sânge și asupra organelor interne. Astfel, protejează organismul de deteriorare, în special de efectele nocive ale afecțiunilor cronice.

Antioxidanții, în special apigenina și luteolina3)„Luteolin, a flavonoid, as an anticancer agent: A review”, articol științific de Muhammad Imran, Abdur Rauf, Tareq Abu-Izneid, Muhammad Nadeem, Mohammad Ali Shariati, Imtiaz Ali Khan, Ali … Citește tot, au efecte anticancerigene cunoscute. Chiar dacă nu se cunoaște cât de semnificativ este aportul adus de tijele de apio prin alimentație, în mod cert contribuie la ansamblul unei diete sănătoase.

Apigenina combate artrita reumatoidă prin mai multe modalități, având inclusiv efect imunosupresiv (temperează reacția sistemului imunitar împotriva articulațiilor, artrita reumatoidă fiind o afecțiune autoimună).4)„Apigenin, a potent suppressor of dendritic cell maturation and migration, protects against collagen-induced arthritis”, studiu realizat de Xing Li, Yanping Han, Qingyou Zhou, Hongyu Jie, Yi He, … Citește tot

Acum, nu-ți imagina că dacă mănânci o tijă de apio din când în când, va da sănătatea peste tine. Dar dacă îți faci în fiecare zi un suc care include 4 tije de apio, efectele sunt semnificative. Cu atât mai mult într-o cură de sucuri vegetale, precum Reboot. Poți adăuga tije de apio mărunțite în salate, în supe sau în multe alte preparate.

În China, de exemplu, tijele de apio sunt una dintre cele mai importante surse de flavonoli și flavone din alimentația obișnuită, alături de mere, cartofi și vinete.5)„Dietary flavonol and flavone intakes and their major food sources in Chinese adults”, studiu realizat de Ying Zhang, Ying Li, Can Cao, Jie Cao, Wei Chen, Yu Zhang, Cheng Wang, Jia Wang, Xin … Citește tot

Este documentat cazul unui bărbat de 74 de ani, cu hipertensiune, care avea reacții adverse la medicamentele specifice. A fost dispus să încerce consumul zilnic al sucului rezultat dintr-un mănunchi de apio. După 6 luni, tensiunea sa a coborât de la 150/80 la 118/82, fără să facă vreo altă schimbare în alimentație sau în stilul de viață.6)„Blood Pressure Change After Celery Juice Ingestion in a Hypertensive Elderly Male”, caz prezentat de Jennifer D. Illes, publicat în Journal of Chiropractic Medicine, volumul 20, numărul 2, … Citește tot

Într-un studiu realizat pe 24 de pacienți cu hipertensiune sistolică, consumul zilnic de suc de apio timp de două luni a scăzut tensiunea de la media 152/96 la 134/86, mai eficient decât dieta fără sare. Acest efect este pus pe seama apigeninei, care îmbunătățește funcționarea pereților vasculari.7)„The Influence of Celery Juice Against Blood Pressure Reduction in Hypertension”, studiu realizat de Noor Cholifah Noor Azizah, Dwi Astuti, Zaenal Fanani, Sri Karyati și Wahyu Kurnia, publicat … Citește tot

Tijele de apio conțin polizaharide bazate pe pectine, inclusiv un compus specific, numit apiuman. Acesta îmbunătățește mucoasa gastrică, modulează secrețiile gastrice, protejează împotriva ulcerațiilor gastrice și le ameliorează pe cele existente.

Aceste polizaharide sunt în mare parte fibre solubile, benefice pentru flora intestinală, dar o tijă conține doar 0,1 grame.

Apigenina poate descompune calculii renali (pietrele la rinichi). Apio este o sursă bună de apigenină, dar compușii pe care îi conține sunt chiar mai eficienți la descompunerea calculilor decât apigenina singură.8)„Anticalculi Activity of Apigenin and Celery (Apium graveolens L.) Extract in Rats Induced by Ethylene Glycol–Ammonium Chloride”, studiu in vivo realizat de Sofi N. Stiani, Fillah M. Syahidah, … Citește tot

Frunzele de apio conțin compuși care îmbunătățesc spermatogeneza și fertilitatea masculină. Efectele sunt remarcabile în cazul administrării ca extract.9)„Effects of aqueous extract of celery (Apium graveolens L.) leaves on spermatogenesis in healthy male rats”, studiu in vivo realizat de Ameneh Hardani, Mohammad Reza Afzalzadeh, Ashraf … Citește tot

Nu-i de mirare. În medicina populară se știe că țelina îmbunătățește potența bărbaților. De aici și gluma: „Țelina e bună pentru femeie când o mănâncă bărbatul.”

Sucul de apio are unele efecte împotriva obezității. Aceste efecte sunt puternic amplificate dacă sucul este fermentat cu probiotice, care sporesc biodisponibilitatea compușilor benefici. Aceștia combat îngrășarea (în special acumularea de grăsimi pe viscere), dislipidemia și hiperglicemia. În plus, sucul fermentat îmbunătățește flora intestinală.10)„Beneficial impacts of fermented celery ( Apium graveolens L.) juice on obesity prevention and gut microbiota modulation in high-fat diet fed mice”, studiu in vivo realizat de Dong Zhao, Jinhu … Citește tot

Când sunt crude, tijele de apio au indice glicemic 35, potrivit în caz de diabet și pentru o dietă cetogenă. Însă când sunt gătite, indicele glicemic poate sări până la 85. Totuși, cantitatea de apio dintr-o porție de mâncare gătită este mică, așa că încărcarea glicemică rămâne mică. Frunzele de apio conțin chiar și compuși cu proprietăți antidiabetice11)„The effects of celery leaf (apium graveolens L.) treatment on blood glucose and insulin levels in elderly pre-diabetics”, studiu realizat de Yusni Yusni, Hendra Zufry, Firdalena Meutia și … Citește tot.

Reacții adverse la tijele de apio

Dacă după ce bei suc de apio, observi inflamații în zona gurii sau pe piele, s-ar putea să ai alergie la apio. Pe scara OPALS, apio are scorul 4, care indică risc de alergie moderat spre mic. Uneori reacțiile apar doar în combinație cu morcov sau cu ambrozie.

Dacă faci tratament cu anticoagulante, trebuie să ții cont că sucul de apio este bogat în vitamina K, putând amplifica efectul medicației.

Tijele de apio conțin compuși numiți psoraleni, care fac pielea mai sensibilă la razele ultraviolete. Poate fi o problemă doar dacă bei cantități însemnate de suc de apio tocmai în zilele când te bronzezi – sau așa ceva. Dacă știi că ai factori de risc pentru cancerul de piele, oricum trebuie să eviți expunerea la soare.

Îți poți da seama că ai fotosensibilitate dacă faci fitofotodermatită, cum se numește erupția cutanată (edem și eritem) care apare după expunerea la soare, dacă anterior ai consumat semnificativ apio, lime, portocale sau unele ierburi12)Phytophotodermatitis”, articol științific de J.L. Held, publicat în American Family Physician, volumul 39, numărul 4, aprilie 1989.

Alternative la tijele de apio

Tijele de apio sunt deosebite în peisajul ingredientelor culinare, nu pot fi înlocuite cu ușurință.

Cea mai apropiată alternativă pentru a înlocui tijele de apio în rețetele de sucuri este kale. Dacă rețeta conține deja kale, mărești cantitatea.

Frunzele pot fi înlocuite cu cele de pătrunjel sau de coriandru.

Referințe

Referințe
1 Effect of thermal treatment on phenolic composition and antioxidant activities of two celery cultivars”, studiu realizat de Yang Yao și Guixing Ren, publicat în LWT – Food Science and Technology, volumul 44, numărul 1, ianuarie 2011
2 An extract of Apium graveolens var. dulce leaves: structure of the major constituent, apiin, and its anti-inflammatory properties”, studiu realizat de T. Mencherini, A. Cau, G. Bianco, R. Della Loggia, R.P. Aquino și G. Autore, publicat în Journal of Pharmacy and Pharmacology, volumul 59, numărul 6, iunie 2007
3 Luteolin, a flavonoid, as an anticancer agent: A review”, articol științific de Muhammad Imran, Abdur Rauf, Tareq Abu-Izneid, Muhammad Nadeem, Mohammad Ali Shariati, Imtiaz Ali Khan, Ali Imran, Ilkay Erdogan Orhan, Muhammad Rizwan, Muhammad Atif, Tanweer Aslam Gondal și Mohammad S. Mubarak, publicat în Biomedicine & Pharmacotherapy, volumul 112, aprilie 2019
4 Apigenin, a potent suppressor of dendritic cell maturation and migration, protects against collagen-induced arthritis”, studiu realizat de Xing Li, Yanping Han, Qingyou Zhou, Hongyu Jie, Yi He, Jiaochan Han, Juan He, Yong Jiang și Erwei Sun, publicat în Journal of Cellular and Molecular Medicine, volumul 20, numărul 1, ianuarie 2016
5 Dietary flavonol and flavone intakes and their major food sources in Chinese adults”, studiu realizat de Ying Zhang, Ying Li, Can Cao, Jie Cao, Wei Chen, Yu Zhang, Cheng Wang, Jia Wang, Xin Zhang și Xiujuan Zhao, publicat în Nutrition and Cancer, volumul 62, numărul 8, 2010
6 Blood Pressure Change After Celery Juice Ingestion in a Hypertensive Elderly Male”, caz prezentat de Jennifer D. Illes, publicat în Journal of Chiropractic Medicine, volumul 20, numărul 2, iunie 2021
7 The Influence of Celery Juice Against Blood Pressure Reduction in Hypertension”, studiu realizat de Noor Cholifah Noor Azizah, Dwi Astuti, Zaenal Fanani, Sri Karyati și Wahyu Kurnia, publicat în Journal of Physics: Conference Series, volumul 1477, 2020
8 Anticalculi Activity of Apigenin and Celery (Apium graveolens L.) Extract in Rats Induced by Ethylene Glycol–Ammonium Chloride”, studiu in vivo realizat de Sofi N. Stiani, Fillah M. Syahidah, Hanindhiya Fikriani, Anas Subarnas și Taofik Rusdiana, publicat în Journal of Pharmacy & Bioallied Sciences, volumul 11, suplimentul 4, decembrie 2019
9 Effects of aqueous extract of celery (Apium graveolens L.) leaves on spermatogenesis in healthy male rats”, studiu in vivo realizat de Ameneh Hardani, Mohammad Reza Afzalzadeh, Ashraf Amirzargar, Esrafil Mansouri și Zakieh Meamar, publicat în Avicenna Journal of Phytomedicine, volumul 5, numărul 2, 2015
10 Beneficial impacts of fermented celery ( Apium graveolens L.) juice on obesity prevention and gut microbiota modulation in high-fat diet fed mice”, studiu in vivo realizat de Dong Zhao, Jinhu Cao, Huiqin Jin, Yanke Shan, Jian Fang și Fei Liu, publicat în Food & Function, volumul 12, numărul 19, 4 octombrie 2021
11 The effects of celery leaf (apium graveolens L.) treatment on blood glucose and insulin levels in elderly pre-diabetics”, studiu realizat de Yusni Yusni, Hendra Zufry, Firdalena Meutia și Krishna W. Sucipto, publicat în Saudi Medical Journal, volumul 39, numărul 2, februarie 2018
12 Phytophotodermatitis”, articol științific de J.L. Held, publicat în American Family Physician, volumul 39, numărul 4, aprilie 1989