Tije de apio – utilizări, beneficii, atenționări
De ce să consum apio? Pentru ce afecțiuni este bun sucul de apio?
Pagină actualizată pe 27 octombrie 2022
Apio este o varietate de țelină (Apium graveolens var. dulce) ale cărei tije sunt comestibile, având un gust plăcut.
Tijele sunt pețioluri, cum se numesc în botanică „codițele” frunzelor, doar că apio le are foarte dezvoltate.
Utilizările tijelor de apio
Aceste tije pot fi mâncate ca atare sau în preparate. S-ar putea să obiectezi că au o textură cam fibroasă. Dar sunt foarte zemoase (95%), așa că sunt un ingredient excelent pentru sucuri.
De fapt, sucul de apio este cel care a făcut această plantă renumită în toată lumea. Majoritatea rețetelor de sucuri benefice conțin tije de apio. Unul dintre puținele motive pentru a face suc și nu smoothie este pentru că vrei să incluzi tije de apio. Însă nu este o problemă să le incluzi în smoothie, atâta timp cât nu te deranjează textura lor.
Dacă folosești la gătit tije de apio mărunțite, textura lor se înmoaie. Se potrivesc într-o varietate de mâncăruri, ca și morcovii.
Tijele de apio se păstrează la frigider 2-3 săptămâni, dar optim 5-7 zile. Excepție fac frunzele din vârf, care pierd mare parte din nutrienți după doar 2 zile, dar sunt comestibile și o foarte bună sursă de nutrienți, asemănătoare cu pătrunjelul.
Când speli tijele de apio, trebuie să le desprinzi din mănunchi, pentru că altfel rămâne mizerie printre ele.
Cura cu suc de apio înseamnă două pahare în fiecare dimineață timp de cel puțin 7 zile. După unele păreri, doar sucul simplu are toate efectele benefice. Dacă încerci să obții un efect terapeutic, este bine să nu adaugi nimic în sucul de apio.
Valoarea nutritivă a tijelor de apio
Un pahar de suc de apio furnizează circa 43 de kcal, 4 grame de fibre alimentare, 2 grame de proteine, 215 mg de sodiu. Conține o cantitate neglijabilă de grăsimi, nicio grijă pentru colesterol.
Sucul de apio este bogat în vitamina K. Mai conține vitamina A, vitamina C, calciu și magneziu, zinc și cupru, sodiu și potasiu, folat, biotină și alte vitamine B.
Desigur, și tijele integrale de apio conțin toți acești nutrienți.
Beneficiile tijelor de apio
Acum, nu-ți imagina că dacă mănânci o tijă de apio din când în când, va da sănătatea peste tine. Dar dacă îți faci în fiecare zi un suc care include 4 tije de apio, efectele sunt semnificative. Cu atât mai mult într-o cură de sucuri vegetale, precum Reboot. Poți adăuga tije de apio mărunțite în salate, în supe sau în multe alte preparate.
În China, de exemplu, tijele de apio sunt una dintre cele mai importante surse de flavonoli și flavone din alimentația obișnuită, alături de mere, cartofi și vinete.5)„Dietary flavonol and flavone intakes and their major food sources in Chinese adults”, studiu realizat de Ying Zhang, Ying Li, Can Cao, Jie Cao, Wei Chen, Yu Zhang, Cheng Wang, Jia Wang, Xin … Citește tot
Reacții adverse la tijele de apio
Alternative la tijele de apio
Tijele de apio sunt deosebite în peisajul ingredientelor culinare, nu pot fi înlocuite cu ușurință.
Cea mai apropiată alternativă pentru a înlocui tijele de apio în rețetele de sucuri este kale. Dacă rețeta conține deja kale, mărești cantitatea.
Frunzele pot fi înlocuite cu cele de pătrunjel sau de coriandru.
Referințe
↑1 | „Effect of thermal treatment on phenolic composition and antioxidant activities of two celery cultivars”, studiu realizat de Yang Yao și Guixing Ren, publicat în LWT – Food Science and Technology, volumul 44, numărul 1, ianuarie 2011 |
---|---|
↑2 | „An extract of Apium graveolens var. dulce leaves: structure of the major constituent, apiin, and its anti-inflammatory properties”, studiu realizat de T. Mencherini, A. Cau, G. Bianco, R. Della Loggia, R.P. Aquino și G. Autore, publicat în Journal of Pharmacy and Pharmacology, volumul 59, numărul 6, iunie 2007 |
↑3 | „Luteolin, a flavonoid, as an anticancer agent: A review”, articol științific de Muhammad Imran, Abdur Rauf, Tareq Abu-Izneid, Muhammad Nadeem, Mohammad Ali Shariati, Imtiaz Ali Khan, Ali Imran, Ilkay Erdogan Orhan, Muhammad Rizwan, Muhammad Atif, Tanweer Aslam Gondal și Mohammad S. Mubarak, publicat în Biomedicine & Pharmacotherapy, volumul 112, aprilie 2019 |
↑4 | „Apigenin, a potent suppressor of dendritic cell maturation and migration, protects against collagen-induced arthritis”, studiu realizat de Xing Li, Yanping Han, Qingyou Zhou, Hongyu Jie, Yi He, Jiaochan Han, Juan He, Yong Jiang și Erwei Sun, publicat în Journal of Cellular and Molecular Medicine, volumul 20, numărul 1, ianuarie 2016 |
↑5 | „Dietary flavonol and flavone intakes and their major food sources in Chinese adults”, studiu realizat de Ying Zhang, Ying Li, Can Cao, Jie Cao, Wei Chen, Yu Zhang, Cheng Wang, Jia Wang, Xin Zhang și Xiujuan Zhao, publicat în Nutrition and Cancer, volumul 62, numărul 8, 2010 |
↑6 | „Blood Pressure Change After Celery Juice Ingestion in a Hypertensive Elderly Male”, caz prezentat de Jennifer D. Illes, publicat în Journal of Chiropractic Medicine, volumul 20, numărul 2, iunie 2021 |
↑7 | „The Influence of Celery Juice Against Blood Pressure Reduction in Hypertension”, studiu realizat de Noor Cholifah Noor Azizah, Dwi Astuti, Zaenal Fanani, Sri Karyati și Wahyu Kurnia, publicat în Journal of Physics: Conference Series, volumul 1477, 2020 |
↑8 | „Anticalculi Activity of Apigenin and Celery (Apium graveolens L.) Extract in Rats Induced by Ethylene Glycol–Ammonium Chloride”, studiu in vivo realizat de Sofi N. Stiani, Fillah M. Syahidah, Hanindhiya Fikriani, Anas Subarnas și Taofik Rusdiana, publicat în Journal of Pharmacy & Bioallied Sciences, volumul 11, suplimentul 4, decembrie 2019 |
↑9 | „Effects of aqueous extract of celery (Apium graveolens L.) leaves on spermatogenesis in healthy male rats”, studiu in vivo realizat de Ameneh Hardani, Mohammad Reza Afzalzadeh, Ashraf Amirzargar, Esrafil Mansouri și Zakieh Meamar, publicat în Avicenna Journal of Phytomedicine, volumul 5, numărul 2, 2015 |
↑10 | „Beneficial impacts of fermented celery ( Apium graveolens L.) juice on obesity prevention and gut microbiota modulation in high-fat diet fed mice”, studiu in vivo realizat de Dong Zhao, Jinhu Cao, Huiqin Jin, Yanke Shan, Jian Fang și Fei Liu, publicat în Food & Function, volumul 12, numărul 19, 4 octombrie 2021 |
↑11 | „The effects of celery leaf (apium graveolens L.) treatment on blood glucose and insulin levels in elderly pre-diabetics”, studiu realizat de Yusni Yusni, Hendra Zufry, Firdalena Meutia și Krishna W. Sucipto, publicat în Saudi Medical Journal, volumul 39, numărul 2, februarie 2018 |
↑12 | „Phytophotodermatitis”, articol științific de J.L. Held, publicat în American Family Physician, volumul 39, numărul 4, aprilie 1989 |