Calculator pentru necesarul de proteine

Proteinele reprezintă partea cea mai interesantă dintre macronutrienți. Sunt alcătuite din aminoacizi, care pot fi sursă de energie, dar asta mai mult pentru că organismul are nevoie de o modalitate pentru a scăpa de surplus și a găsit o cale de conversie a acestuia în glucoză. Mult mai important este că aminoacizii sunt un fel de piese Lego din care organismul își construiește structuri și unelte moleculare.

Unii aminoacizi sunt esențiali, la fel ca vitaminele. Asta înseamnă că organismul nu îi poate produce. Dacă nu îi aduci regulat prin alimentație, te îmbolnăvești. Pentru marea majoritate a oamenilor, nu este un risc, deoarece orice dietă cât de cât echilibrată acoperă necesarul. Este însă nevoie de atenție în cazurile când dieta este extrem de restrictivă, precum în cazul unor afecțiuni.

Interesant este că pe termen scurt deficitul de proteine poate avea beneficii majore. În organism are loc un proces numit autofagie. Asta înseamnă pur și simplu că organismul se mănâncă pe el însuși. Consumă cu prioritate din țesuturile deteriorate și din celulele cărora le-a venit vremea pentru schimbare. Deficitul de proteine în alimentație stimulează acest proces regenerativ și vindecător, dar când continuă mai mult decât este util, organismul începe să consume și din țesuturile sănătoase, în special din masa musculară.

Dacă proteinele sunt atât de importante, înseamnă asta că este bine ca alimentele bogate în proteine să aibă o pondere cât mai mare în alimentație?

Nu.

Un aport de proteine care depășește zi de zi 2 g/kg corp poate conduce la anomalii digestive, renale sau vasculare1)Dietary protein intake and human health”, articol științific de Guoyao Wu, publicat în Food & Function, volumul 7, numărul 3, martie 2016. Excesul de proteine le poate face dificultăți rinichilor, care trebuie să elimine deșeurile rezultate din metabolismul aminoacizilor. Rinichii oamenilor perfect sănătoși fac față la un nivel mai ridicat decât s-a crezut în trecut, dar nu este bine să îți forțezi limitele, mai ales pe termen lung.

Excesul de proteine, în special excesul aminoacidului metionină (foarte prezent în alimentele de origine animală), favorizează procesele de creștere rapidă. Dacă te miri ce repede cresc mulți dintre copiii din zilele noastre, acesta este unul dintre motive. Tot de aceea aportul crescut de proteine este apreciat de cei care se străduiesc să își mărească masa musculară prin exerciții fizice. Din păcate, accelerarea dezvoltării organismului are un preț: accelerarea îmbătrânirii. Cei care fac anumite activități sportive sau alte forme de efort benefic compensează prin condiția fizică. Dar dacă doar mănânci multe proteine fără să fie necesare, îți faci un deserviciu.

Cu ceva timp în urmă am avut nevoie să aflu de câte proteine are organismul meu nevoie. Recomandarea uzuală este: 0,8-1,5 g/kg corp. Cu cât am studiat mai mult, mi-am dat seama că este o recomandare grosieră și că rezultatul este dificil de perceput practic, deoarece alimentele conțin doar parțial proteine. De exemplu, carnea – despre care majoritatea oamenilor cred că reprezintă proteine – abia dacă conține o treime.

Calculatorul de mai jos este bazat pe ce am studiat și încearcă să îți dea un răspuns cât mai exact și lămuritor la întrebarea: Care este cantitatea de proteine necesară într-o zi?

Calculatorul pentru aportul necesar de proteine urmează în cea mai mare parte recomandările din 2012 ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară2)„Scientific Opinion on Dietary Reference Values for protein”, opinie științifică emisă de EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies, publicată în EFSA Journal, volumul 10, … Citește tot și recomandările din 2017 ale societăților de nutriție din Germania, Austria și Elveția3)„Revised Reference Values for the Intake of Protein”, articol științific de Margrit Richter, Kurt Baerlocher, Jürgen M. Bauer, Ibrahim Elmadfa, Helmut Heseker, Eva Leschik-Bonnet, Gabriele … Citește tot.

Calculator pentru aportul necesar de proteine

Referințe

Referințe
1 Dietary protein intake and human health”, articol științific de Guoyao Wu, publicat în Food & Function, volumul 7, numărul 3, martie 2016
2 Scientific Opinion on Dietary Reference Values for protein”, opinie științifică emisă de EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies, publicată în EFSA Journal, volumul 10, numărul 2, februarie 2012
3 Revised Reference Values for the Intake of Protein”, articol științific de Margrit Richter, Kurt Baerlocher, Jürgen M. Bauer, Ibrahim Elmadfa, Helmut Heseker, Eva Leschik-Bonnet, Gabriele Stangl, Dorothee Volkert și Peter Stehleh, publicat în Annals of Nutrition & Metabolism, volumul 74, numărul 3, aprilie 2019